Receptet kommer från “Mitt kök” och är ett recept som Sigrid från Sveriges mästerkock har bidragit med.

4 portioner

600 g färsk lax
salt och strösocker efter smak

Sherrysås:
1 schalottenlök
3 dl vitt vin
2 dl fiskfond
1 lagerblad och 5 vitpepparkorn
1/2 dl starkvin tex sherry
2 dl creame fraiche
1 msk finklippt gräslök
salt och vitpeppar

Tillbehör:
800 g färsk potatis
dillkvistar till kokning
300 g sockerärtor
15 rädisor i klyftor
1 msk smör

Salta och sockra laxen runtom och låt den ligga och dra. Koka potatisen med dillkvistar. Fräs schalottenlöken mjuk och blank i lite smör i en kastrull på medelvärme. Blanda vin, fiskfond och lagerblad och vitpeppar i en kastrull. Reducera såsen på medelvärme tills 1 dl återstår. Häll i starkvinet och koka upp. Vispa ner creame fraiche och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. Koka sockerärtorna i några minuter och fräs rädisorna i smör. Torka laxen noga, skär den i fyra bitar. Stek den i smör på medelhög värme tills den är gyllenbrun och har lite kärna kvar i mitten. Rör ner gräslöken i såsen.